Güneş Takip Sistemleri: Güneş Enerjisi Üretiminizi Nasıl Artırır?

Güneş Takip Sistemleri: Güneş Enerjisi Üretiminizi Nasıl Artırır?

Güneş takip sistemleri, güneş ışığının panellere dik açıyla gelmesini sağlayarak, güneş enerjisi üretimini artırmaya yönelik sistemlerdir. Bu blog yazısında, güneş takip sistemlerinin nasıl çalıştığını ve elektrik enerjisi üretimini nasıl artırdığını öğrenebilirsiniz.

Güneş enerjisi, temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Fotovoltaik paneller, güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştürerek, evlere, işletmelere ve endüstrilere güç sağlayabilir.


Güneş Takip Sistemleri Nedir, Nasıl Çalışır?

Güneş takip sistemleri, genellikle aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

Mekanik taşıyıcı aksam: Çelik ve alüminyum malzemelerden oluşan taşıyıcı aksamlar, GES’in kurulduğu bölgenin kar, rüzgâr ve deprem yükleri hesaba katılarak tasarlanmış yapılardır.

Kontrol sistemi: Sensörlerden gelen verileri işleyen ve hareketli mekanizmayı kontrol eden sistemdir. 

Hareketli mekanizma: Güneş takip sistemini, kontrol sisteminden aldığı geri beslemeye göre hareket ettiren mekanizmadır.

Güneş takip sistemi, sensörler aracılığıyla güneş ışığının konumunu algılar. Bu bilgiler, kontrol sistemi tarafından işlenerek anlamlı veriye dönüştürülür ve hareketli mekanizma, güneş panellerini güneş ışığından en fazla gücü elde etmek amacıyla kullanılır.


Güneş Takip Sistemleri Türleri

Güneş takip sistemleri, eksen sayısına göre tek eksenli ve iki eksenli olarak sınıflandırılabilir.

Tek eksenli takip sistemleri: Güneş panellerini yalnızca bir eksende hareket ettiren sistemlerdir. Bu hareket günlük olarak doğu-batı yönlü de olabilir, mevsimsel olarak kuzey-güney yönlü de olabilir. 

Çift eksenli takip sistemleri: Güneş panellerini günlük olarak hem doğu-batı hem de kuzey-güney eksenlerinde hareket ettiren sistemlerdir. 


Güneş Takip Sistemlerinin Avantajları

Güneş takip sistemlerinin başlıca avantajları şunlardır:

Elektrik enerji üretim artışı: Güneş takip sistemleri, güneş ışınlarının panellere dik açıyla gelmesini sağlayarak, güneş enerjisinden elektrik üretimini %15-40 aralığında değişen oranlarda artırabilir. Artış oranı GES’in enlemi, takip sistemleri arasındaki mesafe, doğrudan/saçaklı ışınım oranı vb. Gibi birçok faktöre bağlıdır.

Panel temizlik ihtiyacında düşüş: Güneş takip sistemleri, rüzgar ve yağmur takip gibi özellikleri sayesinde yağışlı havalarda panel yüzeyine düşen su miktarını artırmak için kullanılabilirler. Bu sayede güneş takibinin öncelikli olmadığı zamanlarda, panel temizliğini azaltacak şekilde çalışabilirler.

Kar temizliği: Güneş takip sistemleri, üzerlerine düşen karın kalınlığını ölçerek, kar yağışlı havalarda çalışma açılarını artırarak üzerlerindeki karın düşmesini sağlayabilirler. Bu sayede kar yağışlı kış aylarında enerji üretimini artırılabilir. 


Güneş Takip Sistemlerinin Maliyeti

Güneş takip sisteminin maliyeti, sistem tipine, boyutuna ve kullanılan bileşenlere bağlı olarak değişir. Tek eksenli takip sistemleri, iki eksenli takip sistemlerine göre daha az maliyetlidir. Tek eksenli güneş takip sistemlerindeki maliyet artışı %5-%15 arasında değişen oranlarda olabilir. Bu oran proje büyüklüğü, GES alanının rakımı ve panel verimliliği gibi değişkenlere bağlı olarak değişir. 


Güneş Takip Sistemlerinin Uygulamaları

Güneş takip sistemleri genellikle zemin tipi GES uygulamalarında kullanılır. Betonarme olmayan çatı uygulamalarında kullanılması pratik değildir. 


Sonuç

Güneş takip sistemleri, güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimini artırmaya yönelik etkili bir yoldur. Sabit açılı taşıyıcı aksamlara göre elektrik, elektronik, elektromekanik ve yazılım bileşenleri içerdiği için daha sofistike sistemlerdir. Bu nedenle, güneş takip sistemi seçerken firmanın bu alandaki deneyimi, referanslarının çeşitliliği ve kaç yıldır saha performansının test edildiği muhakkak araştırılmalıdır. 


Ürünümüz

Yerli üretim güneş takip sistemi çözümümüz Kaan Solar Maestro güneş takip sistemimiz hakkında detaylı bilgi almak için linki tıklayabilirsiniz. https://www.basarienerji.com/urunler-kaansolar


DİĞER YAZILAR
Enerji Depolama Zirvesi Başarı ile tamamlandı.
Enerji Depolama Zirvesi Başarı ile tamamlandı.

23.09.2024

Başarıarge Enerji, Volo'ya 790 KW Güneş Enerjisi Santrali ile Güç Katıyor!
Başarıarge Enerji, Volo'ya 790 KW Güneş Enerjisi Santrali ile Güç Katıyor!

17.05.2024

Başarıarge Enerji Ailesine FoxESS Katılıyor!
Başarıarge Enerji Ailesine FoxESS Katılıyor!

25.04.2024